Hovedseksjon

Brøkregning med squash og ”brøksuppe”

Jente med squash

Opplegg:

Bruk helst en stor, lang, regelmessing squash.

  • Del elevene i grupper.
  • Hver gruppe får en skive squash og lager ½, ¼, 1/8, 1/16 osv.

Det samme kan gjøres med andre grønnsaker.

Utfordring: Hvordan dele en gulrot i to eller fire når den er tykkere i den ene enden?

Oppskrift på “brøksuppe” med squash, 4 porsjoner
(hentet fra Aperitif.no)

  • Ca 500 g squash
  • 1 stk purre
  • 2 stk hvitløkbåter
  • 1 dl persille, grovhakket
  • 2 ss smør
  • 8 dl vann
  • 2 stk små grønnsakbuljongterninger
  • 3 dl matlagingsfløte
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Fremgangsmåte:

  1. Skjær squash, purre og hvitløk i mindre biter. Fres dem sammen med persille i smøret i en stor kasserolle, ca. 5 minutter.
  2. Tilsett vann og buljong og la alt koke under lokk ca. 10 minutter.
  3. Kjør suppen i foodprocessor eller mikser sammen med fløten.
  4. Smak til med salt og pepper.

Server suppen straks, eller avkjøl den og server den kald. 

Trinn: AKS + 4.-5.

Tid: 2 timer

Dette trenger du:

  • Squash fra skolehagen
  • Linjal
  • Blyant og papir

Mål:

Matematikk etter 4. trinn:

Lage rekneuttrykk til praktiske situasjonar og finne praktiske situasjonar som passar til oppgitte rekneuttrykk

Matematikk etter 5. trinn:

Utvikle og bruke ulike strategiar for rekning med positive tal og brøk og forklare tenkjemåtane sine.

Representerre brøkar på ulike måtar og omsetje mellom dei ulike representasjonane

Mål fra Rammeplanen for AKS:

Mat og helse:

Elevene får trening i å regne, lese og skrive gjennom aktiviteter med å planlegge, tilrettelegge og gjennomføre måltider

Regning og matematikk:

Elevene leker og eksperimenterer med tall, mengde, form og størrelser.

Squash