Hovedseksjon

Oppgave 7 - Merking av mat

I denne oppgaven skal elevene lære mer om merking av maten vår, undersøke hvilke regler som finnes og diskutere hvordan denne informasjonen kan hjelpe oss med å ta gode valg og leve sunt. Til slutt skal elevene finne informasjon til egne produkter og lage næringsdeklarasjoner og ingredienslister.

Les sammen om Mattilsynets krav til merking av mat 

Diskusjonsoppgave

Snakk sammen om hvorfor vi merker maten.

  • Hvilke krav finnes?
  • Hva kunne skje om ikke disse reglene eksisterte?
  • Hvordan kan det hjelpe oss med å ta gode valg og leve sunt?
  • Er det like regler i alle land?

Holdbarhetsmerking på mat

Les om holdbarhetsmerking hos Mattilsynet

  • Hvorfor er det viktig å vite om holdbarheten på maten?
  • Hvorfor er det i noen tilfeller greit å vite om pakkedato eller produksjonsdato?
  • Hva er forskjellen på ‘best før’ og ‘siste forbruksdag’?
  • Er maten for gammel når datoen har gått ut?
  • Hvordan butikkene og du selv gjøre for å kaste mindre mat?

Merking og næringsdeklarasjon

Les sammen teksten i denne PDF-en fra Matitilsynet og snakk om næringsdeklarasjonen:

  • Hvilken informasjon får vi i næringsdeklarasjonen?
  • Hvordan kan informasjonen hjelpe os til å leve sunt?
  • Utfra det dere vet om næringsstoffer og kostråd: kan dere vurdere om eksemplet er sunt?

Oppgave – ditt produkt

  • Finn ut hvilken informasjon dere må ha med på produktene.
  • Hvilken informasjon er relevant for produktet?
  • Hvilke ingredienser har dere brukt?
  • Hvilke tilsetningsstoffer har dere brukt?
  • Er det bestemte ingredienser eller positive egenskaper dere kan fremheve i produktet?
  • Er produktet sunt?

Utfordring

Lag egne næringsdeklarasjoner og ingredienslister med prosentsats
Tips: det kan være lurt å bruke en matematikktime på dette.

Les mer på mattabellen.no